Op zaterdag 7 september verzamelden zich ruim 80 mensen in tHuis aan de Amstel. Zij namen deel aan een sessie over het fenomeen stadsdorpen. Ons nieuwe stadsdorp OnsAmstelkwartier organiseerde drie presentaties een drie rondleidingen door de buurt. Dit alles in het kader van 24 uur Oost. De belangstelling was boven verwachting, mede dankzij het heerlijke weer en de bewogen geschiedenis van het Amstelkwartier.

Informatie over stadsdorpen
Jeroen Buijze vertelde over het ontstaan van ons stadsdorp (gestart 5 mei 2024) en gaf daarna het woord aan Peter Zijlema en Marion Mulder van Netwerk Amsterdamse Stadsdorpen. Zij deelden informatie over de 34 stadsdorpen in Amsterdam en wat een stadsdorp kan betekenen voor een buurt. Belangrijk hierbij is dat de bewoners elkaar beter leren kennen en de buurt gezelliger maken én dat zij alle touwtjes in handen hebben. Zij bepalen dus zelf wat er gebeurt. Geen instanties en regels. Aangezien de meeste gasten nog niet eerder over een stadsdorp gehoord hadden, zou het ons niet verbazen als er meerdere zaadjes gepland zijn om ook in andere wijken een stadsdorp te beginnen. Het Netwerk heeft inmiddels vele materialen om hierbij te helpen en geeft ook workshops over hoe je het beste kunt beginnen of verder kunt groeien.

Inrichten Bella Vista park
Bij Elco van der Wilt van De Omval Vertelt en studenten van de Hogeschool Amsterdam konden deelnemers daarna hun ideeën over de inrichting van het Bella Vista park direct in beeld laten brengen via kunstmatige intelligentie (AI). Met een automatisch gemaakte QR-code konden de deelnemers deze ideeën meenemen.


Hier twee in beeld gebrachte wensen van de bezoekers, een skatebaan en een ontmoetingsplek in het park.


De geschiedenis van het Amstelkwartier
Een van de initiatiefnemers van OnsAmstelkwartier, Femke de Vetten, leidde na een korte introductie de bezoekers rond langs negen architectonische hoogtepunten in de buurt. Deze geschiedenis omvat illustere voorgangers als de Zuidergasfabriek en de Hells Angels Place en Bijlmerbajes als buren. Er was dus heel wat te vertellen! Femke boeide het publiek met interessante en ‘sappige’ verhalen. Ze deed drie rondleidingen en ook hiervoor was er volop belangstelling.

Onze wijk als eindpunt
Tenslotte streken de deelnemers van de fietstocht die in het kader van 24 uur Oost georganiseerd werd neer in onze wijk. Het eindpunt lag, niet geheel toevallig, bij tHuis aan de Amstel. Het was nog leuk napraten.